30
MAR
2013

Incalzirea sistemului si efecte

Se supraincalzeste sistemul?

Image 01

Temperaturile variaza la fiecare laptop. Asta datorita solutiilor diverse de racire si a programarii in mod diferit a comportamentului ventilatoarelor.

Zona periculoasa (inalta) a temperaturilor este destul de standard datorita specificatiilor de utilizare a producatorilor. Temperaturile periculos de inalte determina diverse componente sa fie automat downclock-ate [CPU, GPU] pentru a evita supraincalzirea si posibila ardere a acestor componente.

Zone specifice de temperatura pentru componente:

CPU – temp. periculoasa:: 70C
GPU – temp. periculoasa: 90-95C
HDD – temp. periculoasa: 60-65C

Pragul de temperaturi ridicate este din nou destul de standard, din aceleasi motive invocate mai sus. Aceste temperaturi sunt periculoase pentru sistem, ele putand cauza avarii hardware daca utilizatorul nu ia masuri pentru eliminarea caldurii in exces. Sistemele ce au o componenta supraincalzita de obicei se vor bloca sau stinge.

CPU – prag de temp. inalta: 90-100C
GPU – prag de temp. inalta: 100-105C
HDD – temperaturile variaza, dar in general peste 65C este supraincalzire

Temperaturile de siguranta sunt practic toate temperaturile aflate sub pragul de temp. inalte. Chiar si variatii de 5C-10C sunt in ordine atata timp cat temperatura nu intra in zona fierbinte.

Daca sistemul care se supraincalzeste nu este nou, se recomanda inlaturarea prafului si mizeriei din gurile de aerisire ale carcasei si de pe paletele ventilatoarelor. Folositi laptop-urile doar pe suprafete drepte, curate, dure. Nu le utilizati in pat, pe suprafete moi sau pe picioare, ori pe orice alt tip de suprafata ce ar putea obtura gurile de aerisire a ventilatoarelor.

Daca sistemul care se supraincalzeste este insa nou, se recomanda contactarea distribuitorului de la care a fost cumparat respectivul sistem.
Exista de asemenea laptopuri care se supraincalzesc datorita sistemelor de racire defectuase [prost concepute]. Ele se pot dota cu sisteme aditionale de racire [standuri, coolere pentru notebook-uri]. Un exemplu este Zalman ZM-NC1000.

Tehnici de racire: Exista 3 moduri principale de a raci un laptop. Cel mai usor mod este utilizarea de accesorii speciale [standuri de racire], urmat de folosirea diverselor programe, iar apoi de solutii constructive.

1. Programe:

Programele sunt cruciale din cateva puncte de vedere. In primul rand pot fi folosite pentru diagnosticarea sistemului si depistarea sursei de caldura in exces [CPU, GPU, HDD], iar apoi pot fi folosite pentru modificarea parametrilor de functionare a sistemului pentru a reduce caldura degajata de componente, dar si pentru a modifica viteza de rotatie a ventilatoarelor [la unele modele] pentru un flux de aer imbunatatit.

     Monitorizarea temperaturilor: Cunoasterea temperaturilor din sistem este primul pas catre racirea lui. Este un pas obligatoriu si valabil pentru toate metodele de racire.
Dificultate: Scazuta

Cost: 0 RON
Programe necesare: Riva Tuner, Notebook Hardware Control.
Programe alternative: HDTune, RMClock, I8Kfan (doar pentru Dell)

     Drivere si Bios: De ce sa updatezi driverele video? Versiuni noi de drivere pot imbunatati performanta 3D, repara bug-uri si alte probleme, aduce suport noilor jocuri lansate si pot comanda mai eficient componentele. Cel mai indicat este sa testezi mai multe variante de drivere si sa-l gasesti pe cel mai indicat in cazul tau, deoarece driverele pot afecta gradul de incalzire a placii tale video. Chiar si Bios-ul este important, versiuni noi putand influienta putin temperaturile
Dificultate: Scazuta

Cost: 0 RON
Programe necesare: Drivere (ATI / Nvidia), variante Bios de pe siteul producatorului.

     Reducerea voltajului: Reducerea voltajului [„undervolting”] este un proces care reduce excesul de caldura emanata de CPU, utilizand programe. Este o metoda utilizata la scara larga si de asemenea este poate cea mai eficienta, fara costuri. Temperaturile pot scadea de la 5C la 20C. Reducerea voltajului nu scade performanta sistemului. Doar cresterea si scaderea frecventei de functionare a CPU au impact asupra performantei.

2. Componente

Componentele sunt cele care permit rularea sistemului de operare. Este evident ca ele joaca un rol important in degajarea de caldura, din moment ce tocmai ele o produc. Chiar daca nu poti face prea multe lucruri pentrumodificarea componentelor, exista cateva metode ce ajuta reducerea temperaturilor sistemului.

     Curatarea ventilatoarelor: Este probabil cel mai important dar si cel mai usor lucru pe care il poti face pentru a mentine laptopul cat mai rece. Praful ramane prins pe ventilatoare chiar daca tie camera in care se gaseste sistemul ti se pare curata. Este recomandat sa cureti ventilatoarele regulat, la fiecare 3-6 luni. Dificultatea procesului variaza de la un model de laptop la altul.
Dificultate: Scazuta/Medie

     Pasta termoconductoare: In primul rand, este foarte important sa stii ca urmatorul proces poate anula valabilitatea garantiei laptop-ului. Se poate aplica/schimba pasta termoconductoare in cazul CPU si a placii video. Exista mai multe tipuri de pasta, iar metodele de aplicare pot diferi si ele. Procesul consta in dezasamblarea laptop-ului, inlaturarea radiatoarelor de pe CPU si procesorul grafic si aplicarea pastei. Dupa care urmeaza reasamblarea sistemului. Aceasta metoda este recomandata strict utilizatorilor experimentati.
Dificultate: Ridicata

Cost: 30 RON (diferain functie de tipul/marca de pasta termoconductoare)
Scule necesare: Set de surubelnite

     Modificarea sistemelor de aerisire: Se pot face diverse modificari, printre care modarea heat pipe-urilor, gaurirea carcasei si a suprafetei pe care este asezat laptopul, dar nu sunt recomandate, deoarece prezinta riscuri ridicate de a deteriora sistemul.
Dificultate: Ridicata

Cost: ?
Programe necesare: ?
Programe alternative: ?
Scule necesare: ?

3. Accesorii:

<b     >Coolere pentru laptopuri: Desi coolerele dedicate laptopurilor au fost pana nu demult considerate excesuri, ele devin din ce in ce mai cautate si mai necesare. Sunt piese simple care ajuta drastic la scaderea temperaturilor sistemului.
Dificultate: N/A
Cost: 100-250 RON (in functie de model/marca)

     Coolere pentru laptopuri „homemade”: Pot reprezenta un proiect interesant in timpul unei vacante de vara, daca detii banii, sculelesi accesoriile necesare. Si bineinteles indemanare si rabdare. Iti permit sa hotarasti pe unde vrei sa treaca fluxul de aer si incotro sa fie eliminata caldura excesiva. Modelele sunt nelimitate, totul tine de imaginatia ta. Bafta.
Dificultate: Medie/Sporita
Cost: ??? (variaza in functie de materiale, etc)
Scule necesare: Depinde de constructie

     Cabluri si organizarea biroului [wire management]: Un birou dezorganizat poate afecta racirea sistemului. Ai nevoie de spatiu liber cat mai mult in jurul sau, mai ales in dreptul gurilor de aerisire. Altfel, acestea pot fi obturate, iar fluxul de aer blocat. Chiar daca sistemele mobile precum laptopurile tind sa necesite cabluri mai putine, cele de la boxe, incarcator, USB-uri, HDD-uri externe, etc. pot provoca supraincalzirea laptopului.
Dificultare: Scazuta

Cost: ?

Leave a Reply

*

captcha *