30
MAR
2013

Date sterse, recuperare posibila?

Recuperare date: pierdute definitiv, sau nu??

Image 01

Oricare dintre noi a trecut, cel puţin odată, prin spinoasa problemă a pierderii unor date – începând de la fişierele şterse accidental din graba utilizatorului, continuând cu datele pierdute în urma închiderii accidentale a calculatorului şi terminând cu hard disk-urile care, conform legilor lui Murphy, se defectează exact atunci când pe ele sunt stocate date importante, cărora nu li s-a asigurat nici un fel de backup.

Dacă pentru primele două cazuri, „răspunzătoare” de pierderea datelor sunt, de cele mai multe ori, defectele software, iar datele pierdute pot fi refăcute (în mai mare sau mai mică măsură!) cu ajutorul unor programe specializate – în ultimul caz utilizatorul se confruntă cu defecte hardware, recuperarea datelor de pe platanele HDD-ului fiind apanajul exclusiv al firmelor specializate.

Utilizatorul „educat” de filmele poliţiste de la televizor crede că recuperarea de date de pe un hard disk defect (strivit, ars în incendii, atins de explozii sau orice alt clişeu folosit în filmele de acţiune) este floare la ureche şi că orice „hacker” mai isteţ, înarmat cu o şurubelniţă fină, ia platanele defecte, le pune într-un alt disk, iar datele pot fi citite cu uşurinţă. În realitate, însă, utilizatorul trebuie să fie conştient de faptul că HDD-urile pot suferi diverse tipuri de defecte care duc la imposibilitatea accesării tuturor datelor stocate. Pentru a preveni aceste situaţii (ce e drept, destul de rare), soluţia cea mai la îndemână o constituie back-up datelor importante: cu cât mai des e efectuată operaţiunea, cu atât mai bine.

Iată, în continuare, principalele tipuri de defecte care necesită recuperarea datelor de pe un HDD. Pentru fiecare, vom încerca să prezentă şi soluţia aferentă.

DEFECT LOGIC – se caracterizează prin defecțiuni la nivelul partițiilor, deteriorări ale sistemului de fișiere, formatări sau ștergeri accidentale ale datelor. Putem discuta de un defect logic doar dacă hardul este în perfectă stare de funcționare sau are cel mult câteva sectoare afectate.

Soluţie: Cu ajutorul software-ului specializat de recuperare, datele pot fi recuperate în peste 85% din cazuri. De cele mai multe ori, este vorba despre deteriorarea sistemului de fişiere (FAT, NTFS, EXT2, RAISER etc), fapt care face imposibilă găsirea datelor, sau despre ştergerea şi formatarea accidentală. Şansele de reuşită sunt extrem de mari în cazul în care datele nu au fost suprascrise cu altele noi.

DEFECT ELECTRIC – acest tip de probleme se ivesc, de cele mai multe ori, în urma unor fluctuații de tensiune şi implică deteriorarea componentei electrice a hard disk-ului(PCB-ul).

Soluţie: Cea mai la îndemână soluţie o constituie schimbarea părţii electronice afectate cu o alta de la un model similar. Însă, având în vedere faptul că începând cu noile generații de HDD-uri, aceste componente electrice sunt unice pentru fiecare hard disk în parte, datele nu pot fi recuperate, în acest caz, decât cu ajutorul unor echipamente specializate. De cele mai multe ori, de acest tip de echipamente dispun doar centrele specializate de recuperare a datelor. În general, remedierea constă în repararea părţii electronice defecte sau, dacă nu este posibil, înlocuirea acesteia cu o alta, compatibilizată în prealabil cu partea mecanică a HDD-ului (prin rescrierea versiunii corecte de firmware în flash-ul conţinut de aceasta).

DEFECT FIRMWARE – marea majoritate a personalului IT consideră că firmware-ul unui hard disk este încorporat într-unul dintre cip-urile existe pe partea electrică a unui hard. Acest lucru nu este valabil la HDD-uri: de fapt, firmware-ul unui hard este o componentă software care pune hard-disk-ul în mişcare şi care este compusă din două părţi, una cuprinsă în partea electronică (kernel-ul) şi cealaltă scrisă pe platane, într-o zonă specială SA (Service Area). În foarte multe cazuri, deteriorarea anumitor module din firmware-ul hardului duc la nefuncționarea corespunzătoare a acestuia.

Soluţie: Acest gen de probleme se rezolva cel mai bine de către centre specializate de recuperare a datelor, care dispun de echipamente ce pot accesa hard disk-ul în zona de firmware SA. Această partiţie nu e accesibilă în mod normal utilizatorilor, dar poate fi citită sau scrisă comutând HDD-ul într-un mod special, denumit Factory Mode. Comutarea se face în mai multe moduri, specifice fiecărui producător, în general, şi fiecărui model, în particular. Operaţia implică folosirea unor programe proprietare, care nu sunt accesibile publicului larg, din motive de protejare a tehnologiilor interne utilizate de fiecare producător.

DEFECT MECANIC – acestea sunt cele mai complicate tipuri de defecte pe care le poate suferi un hard disk. Cele mai întâlnite defecte mecanice sunt deteriorările capetelor de citire, blocarea motorului, blocarea capetelor de citire sau deteriorările de suprafaţă. Cel mai întâlnit simptom pentru acest tip de defecte îl reprezintă zgomotul specific produs la alimentarea HDD-ului, celebrul „click of death”

Soluţie: Recuperarea datelor, în aceste cazuri, este o operaţiune deosebit de complexă, pentru care sunt necesare echipamente specializate (echipamente speciale de recuperare, CLEAN ROOM CLASS 100 – o cameră în care se află doar 100 de particule de praf pe metrul cub de aer), prese speciale de extragere a platanelor, sisteme de extragere a capetelor, tehnicieni cu experienţă, sisteme de curăţare a impurităţilor. Având în vedere limitările de mai sus, operaţia complexă şi costisitoare se poate efectua doar de firme specializate în domeniul recuperării datelor. BIT Data recovery este unul dintre centrele specializate de recuperare a datelor din România, pentru mai multe detalii vizitaţi recuperaridate.ro

Leave a Reply

*

captcha *